Sep 20, 2022

In een meeting room in Praag spreken we over de afsluiting van het MAGIC project in Myanmar. Wie had ooit gedacht dat de samenwerking met Loka Ahlinn, die begon tijdens jouw reis met Rolf naar Myanmar in 2013, hier zou eindigen?

Het weerzien is warm en Praag is prachtig, maar het is een wrange gedachte dat we hier zijn omdat deze mannen, die zich al sinds hun studententijd met hart en ziel inzetten voor een democratische toekomst van hun land, hier zijn omdat ze hun land hebben moeten ontvluchten. Ik vraag Kyaw Swa Swe, programmadirecteur, of hij zijn eerste ontmoeting met jou nog kan herinneren. 'Jazeker!' antwoordt hij enthousiast. En hij memoreert het gevoel van hoop dat toen heerste, hoop op een vredige, democratische toekomst na decennia van militaire onderdrukking. De omstandigheden zijn anders, maar jullie vonden ongetwijfeld herkenning bij elkaar in jullie activistische en onvermoeibare strijd voor vrede en democratie.

De discussies in Praag gaan over budgetten en evaluaties. Pas de volgende ochtend aan het ontbijt komen de échte verhalen. Tun Lin Oo, directeur, vertelt dat 80% van het overheidspersoneel in Hakha -allemaal op hun eigen manier- strijdt tegen de militaire dictatuur. 'Dát is pas een resultaat van MAGIC,' zegt hij opgetogen. Ookal zijn wij maar een heel kleine schakel in het geheel, als ik in het vliegtuig terug naar huis stap, voel ik trots dat wij hier als VNG International een ieniemienie bijdrage aan hebben kunnen leveren.

Irene ten Teije

As part of the publication ’Columns on peace and local democracy in international perspective’, composed in honor of the farewell of Peter Knip as director of VNG International. 

Back to news archive
Share this page